انواع جوهر اکوسالونت را بشناسیم
یکی از چالشهای مهمی که برای فعالان صنعت چاپ میتواند جذاب باشد، آشنایی با انواع جوهر اکوسالونت است که به طور کلی روند فعالیت و کیفیت کار آنها را تحت تأثیر قرار میدهد. طبیعتاً شناخت ما از جوهرهای اکوسالونت و به طور کلی جوهرهایی که بر پایه آب تولید میشوند، این است که با محیط زیست سازگار هستند و تبعات چندانی از لحاظ سلامتی و بهداشت ایجاد نمیکند.
از طرف دیگر این جوهرها دیرتر خشک میشوند و حلالهای آنها به زمان بیشتری برای تبخیر شدن نیاز دارد. پس اگر ویژگیهای مشترک آنها را کنار بگذاریم، برای هر مدل از انواع جوهر اکوسالونت از یک ماده افزودنی خاص استفاده میشود، مواد اولیه به کار رفته در آنها تغییر میکند، اندازه آنها عوض میشود و تأثیر آنها بر روی سطوح مختلف متفاوت است.
پس اگر بخواهیم انواع جوهر اکوسالونت را دسته بندی کنیم، باید این چهار فاکتور را به عنوان معیار سنجش خود قرار دهیم. پس با ما همراه باشید تا در ابتدا یک تعریف کلی و مشخص از جوهر اکوسالونت داشته باشیم و در ادامه سه مدل مختلف و آنها را معرفی کنیم.
جوهر اکوسالونت چیست؟
جوهر اکوسالونت به جوهرهای رنگی تعریف میشود که بر پایه ترکیبات آبی ساخته میشوند، از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه هستند و تأثیر منفی بر روی محیط زیست اطراف خود ندارند. این ویژگیهای انواع جوهر اکوسالونت به حلال استفاده شده در ساختار آنها بر میگردد، که فراریت آن بسیار پایین است.
جوهرهای سالونت در حلالهای آلی با ترکیبات آلی و فرار تولید میشوند که تبخیر آنها به مدت زمان زیادی نیاز ندارد. این در حالی است که آب به عنوان حلال اصلی جوهرهای اکوسالونت شناخته میشود و به همین دلیل خشک شدن آنها زمان میبرد. این ویژگیها در همه جوهرهای اکوسالونت مشترک است، اما برخی تغییرات در ساختار و عملکرد آنها به وجود آمده است که از آنها سه نوع جوهر خاص مشتق شده است.
انواع جوهر اکوسالونت
- جوهر اکوسالونت رنگی یا دای
- جوهر اکوسالونت فلورسنت
- جوهر اکوسالونت پیگمنت

جوهر اکوسالونت رنگی یا دای (Dye)
جوهر اکوسالونت دای یا همان جوهر اکوسالونت رنگی به جوهرهایی اطلاق میشود که از رنگ های محلول در آب و ترکیبات آبی تشکیل میشود. این جوهرها، برخلاف سایر جوهرهای تشکیل شده از رنگدانه ها، مشکلی بابت ته نشینی و رسوب ندارند و یکی از بهترین جوهرهای استفاده شده در دستگاههای چاپ بنر هستند.
مکانیزم عملکرد جوهر اکوسالونت دای بدین صورت است که با استفاده از نازلها بر روی سطوح مختلف، از جمله بنر، شیشه، سنگ، پارچه و فلز پاشیده میشوند و پس از تبخیر شدن حلال آنها، یک لایه چاپ بر روی سطح تشکیل میدهند. این جوهرها از درخشانی و براقی منحصر به فردی برخوردارند و شفاف بودن و عبور نور از دیگر ویژگی آنهاست.
این جوهر از انواع جوهر اکوسالونت سازگار با محیط زیست شناخته میشود که بوی بسیار کم و ملایمی دارند میتوان در محیطهای مختلف از آنها استفاده کرد. البته ممکن است هنگام استفاده از این نوع جوهر، مسائلی در رابطه با چسبیدن رنگدانه ها به نازل و هد دستگاه وجود داشته باشد که باید فرایند تمیز کردن و نگهداری آنها به موقع صورت گیرد.
جوهر اکوسالونت پیگمنت (Pigment)
دو مورد از ایراداتی که به جوهر اکوسالونت دای وارد میشود این است که قیمت آنها بسیار بالاست و به زمان بیشتری برای خشک شدن نیاز دارد. شرکتهای تولیدکننده انواع جوهر اکوسالونت برای پوشش دادن این ضعف به سراغ تولید جوهر اکوسالونت پیگمنت رفته اند که برخی از ویژگیهای جوهرهای قبلی را بهبود داده و در عوض مسائل جدیدی را مطرح کردند.
در این جوهر ها، از رنگدانه های رنگی به عنوان ماده اصلی ایجاد رنگ استفاده شد که به صورت معلق و کلوئید بر روی سطوح آبی قرار میگرفتند. مهمترین ویژگی جوهر اکوسالونت پیگمنت این است که دانههای آنها تمایل زیادی برای چسبیدن بر روی سطوح مختلف دارند و به همین دلیل از لحاظ ماندگاری در بهترین سطح ممکن هستند.
اولین ویژگی جوهرهای پیگمنت این است که از لحاظ سلامتی مشکل ساز هستند و همراه با تولید بو کار میکنند. همچنین وجود رنگدانه ها به صورت کلوئیدی در این جوهرها احتمال بسته شدن نازلها و خرابی هد را بیشتر میکند. البته شرکتهای سازنده انواع جوهر اکوسالونت به سراغ رنگدانه ها در ابعاد نانو رفتهاند و امروزه مشکلاتی مانند رسوب جوهر، خشک شدن جوهر در ظرف مخصوص آن و همچنین گرفتگی نازل دیده نمیشود. یکی دیگر از مزایای که جوهر اکوسالونت پیگمنت به وجود آورده است، این است که نیاز به روش خاصی برای کوچک کردن سطوح چاپ ندارند.
جوهر اکوسالونت فلورسنت
اگر تاکنون اسکناس را در زیر دستگاههای تشخیص اصلی و تقلبی بودن آنها امتحان کرده باشید، یا حتی تأثیر نور چراغ اتومبیل بر روی تابلوهای راهنمایی رانندگی دیده باشید، میتوانید ادعا کنید که نوعی از کاربرد جوهر اکوسالونت فلورسنت را دیدهاید.
خاصیت فلورسنت به این دلیل است که در آن ذرات حساس به نور ماورا بنفش دیده میشود که نسبت به این نور عکس العمل نشان میدهند و به صورت دانههایی براق دیده میشود. این مدل از انواع جوهر اکوسالونت، در هوای آزاد و در نور معمولی به صورت رنگ های قبلی دیده میشوند و در صورت قرار گرفتن در معرض نور ماوراء بنفش، رنگ درخشان و براق از خود ساطع میکنند.
این جوهرها بر روی سطوح مختلفی به کار برده میشوند و ممکن است به کوتینگ نیاز داشته باشند. جوهر اکوسالونت فلورسنت نسبت به سایر جوهرها بوی بیشتری تولید میکند و ممکن است در فضاهای سربسته، آزار دهنده باشد. اما در هر صورت، الزامات سلامتی و بهداشتی آن نسبت به جوهر سالونت بهتر است.
اگر میخواهید با انواع جوهر اکوسالونت و سالونت آشنا شوید و کارایی آنها را در دستگاههای مختلف بدانید، با ما در تماس باشید تا کارشناسان ما راهنمایی و مشاوره لازم را به شما ارائه دهند.